EDUKACIJA: Mislav Škovran održao predavnje na temu ‘Povijest sporta i Olimpizam’

image-1365175634577-VMislav Škovran, bivši učenik Športske gimnazije, i ove je godine, baš kao i prošle, održao predavanje na temu ‘Olimpizam i povijest sporta namijenjeno učenicima prvih razreda. Predavanje i kratki razgovor s predavačem odvio se u četvrtak, 4. travnja u holu škole.

Završivši Špogi, Mislav je upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu preko kojega je dobio mogućnost završetka tečaja tj. programa u Ateni vezanog uz Olimpizam i sport općenito. Zahvaljujući uspješno položenom tečaju, Mislav kao mladi volonter Međunarodne olimpijske akademije često putuje po Europi te skuplja iskustva s raznim kolegama iz brojnih drugih država. Mislav je tako, već drugu godinu za redom, podijelio svoje znanje i iskustvo s našim mladim Špogijevcima.

Predavanje, koje je trajalo oko sat vremena, bilo je bogato informacijama koje se rijetko gdje mogu čuti, a vrlo su zanimljive našim učenicima, tim više što su mahom sportaši i nesumnjivo teže jednoga dana sudjelovati i sami na Olimpijskim igrama. Kratak pregled povijest sporta –od samih početaka u Mezopotamiji i Egiptu, kada je sport bio tek puka tjelesna aktivnost, preko održavanja prvih Olimpijskih igara u Grčkoj 776.g.pr.Kr., do osnutka prvih sportskih klubova i važnijih natjecanja tek su dio komplesnog presjeka koji je Škovran sjajno prezentirao.. Kako bi na kraju iscrpnog predavanja utvrdili gradivo i ponovili naučeno, Mislav je osmislio mali kviz s pitanjima iz prethodnog predavanja te za one najbolje osigurao simbolične poklone Hrvatskog olimpijskog odbora. Učenici su se odazvali u velikom broju, a nakon oficijalnog dijela predavanja, Mislav Škovran odvojio je nekoliko trenutaka te odgovorio na nekoliko pitanja.

Otkuda ideja za odlaskom u Olimpiju na tečaj Međunarodne olimpijske akademije?

Mislav: Međunarodna olimpijska akademija traži volontere koji bi htjeli otići u Olimpiju na taj program preko natječaja. Kako Kineziološki fakultet koji pohađam surađuje s MOA, tako sam vidio i natječaj na oglasnoj ploči u prostorijama fakulteta da se traže dva volontera koji bi bili voljni u Olimpiji polagati akademski program pod imenom Young Participants. Ugledavši natječaj odlučio sam se prijaviti jer se, kao budući trener, želim neprekidno usavršavati i težiti izvrsnosti u svim aspektima. Na moju sreću, od mnoštva prijavljenih studenata, uspio sam se izboriti za stipendiju koja mi je omogućila polaganje ovog, za mene vrlo važnog, programa.

Kakva su vaša iskustva i uspomene iz Atene?

Mislav: Nezaboravna i više nego pozitivna. U tom sam razdoblju upoznao ljude iz cijeloga svijeta te proveo dva predivna tjedna u Ateni i Olimpiji družeći se, učeći i obilazeći razne lokacije.  S ljudima koje sam ondje upoznao i dan danas sam u stalnom kontaktu.

Koje vam mogućnosti otvara volontiranje za Međunarodnu olimpijsku akademiju?

Mislav: Kada završim fakultet u Zagrebu, planiram ići na magisterij u Atenu i to baš ondje gdje sam i položio Young Participants Program. Slušat ću predavanja na engleskom i polagati testove, a ako sve uspješno položim, ta će mi godina biti priznata kao dodatan magisterij. U Hrvatskoj mi takav magisterij ne nudi prevelike mogućnosti, no vani je situacija, srećom, bitno drugačija.

Piše: Lucija Bojanjac

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.