PROJEKTNA NASTAVA: Uspješno završeni dani projektne nastave na temu ‘Hrana’ na kojima su učenici na zabavan i kreativan način usvojili nova znanja

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

U Športskoj se gimnaziji u četvrtak, 11. travnja, održala projektna nastava na temu „Hrana“. Nakon dugih priprema koje su počele još u studenom, napokon su na svijetlo dana izašli svi projekti, prezentacije i plakati koje su učenici i profesori izradili u ovom vremenskom razdoblju. S obzirom da je u srijedu bila generalna proba, učenici koji su prezentirali radove svojih grupa, bili su dobro pripremljeni i uvježbani za svoja izlaganja. Početak samog projekta započeo je u 9 sati nakon kratkog govora ravnatelja Slobodana Matkovića te voditeljice projekta prof. Vlatke Medić. Lajtmotiv svih prezentacija, plakata i izložbenih štandova bilo je Hipokratovo geslo: ‘Nek ti hrana bude lijek, a lijek tvoj neka bude hrana’.

Uslijedilo je nekoliko prezentacija različitih tema: važnost vode u prehrani, poremećaji prehrane, pravilno postavljanje stola, GMO… Isto tako, grupa učenika zadužena za temu ‘Kultura hrane’ izvela je mali igrokaz u kojem je na smiješan način prikazala kako se pristojno, a kako nepristojno ponašati za stolom i zaslužila ovacije publike. Pažnju je privukla i debata u kojoj su negacijski i afirmacijski timovi argumentirano razmatrali prednosti i nedostatke genetski modificiranih namirnica. Nakon završetka izlaganja svih grupa, uslijedila je kratka stanka poslije koje se sve opet prezentiralo na isti način, ali ovoga puta za učenike drugih i četvrtih razreda.

Cijela škola bila je ukrašena raznim plakatima te mirisala po finim domaćim kolačima i tortama koje su pripravili učenici uz malu pomoć roditelja. Pažnju okupljenih osobito su privukli štandovi internacionalne kuhinje, ali i hrvatske autohtone kuhinje. Osim već spomenutih, po cijeloj školi bili  su postavljeni štandovi na kojima su prezentirane različite teme vezane uz prehranu.

Sve u svemu, ova projektna ostat će nam u lijepom sjećanju jer smo kroz smijeh i druženje naučili mnogo toga što o hrani što nismo ni znali. Isto tako, sprijateljili smo se s puno učenika iz ostalih razrednih odjeljenja koje smo do sada jedva pozdravljali na hodnicima. Pretpostavljam da to, između ostalog,  i jest bit projektne nastava – da sudjeluju svi i da se učenici sprijatelje te da na zanimljiv i drugačiji način steknu neke nove spoznaje. Prošle godine naučili smo ponešto o olimpizmu, ove godine o važnosti pravilne ishrane, a sljedeće – tko zna.

Piše: Lucija Bojanjac

Snimili: Učenici Športske gimnazije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.