EKSKLUZIVNO – BORNA ĆORIĆ – Vjerujem da mogu ući top deset igrača na svijetu

S Bornom Ćorićem, mladom teniskom zvijezdom pred kojom je blistava budućnost, porazgovarali smo o nedavnim teniskim uspjesima, ali i o važnosti predanosti i posvećenosti sportu. Osim sportskog trenera, Borna već dvije godine surađuje i sa svojim mentalnim trenerom, Igorom Čerenšekom. U kratkom paralelnom intervjuu objasnili su nam koliko je mentalni trening bitan za pobjednike i koje sve dobrobiti donosi.

igor i borna

 

BORNA ĆORIĆ

Ove si godine igrao polufinale ATP turnira u Baselu, četvrtfinale Croatia Opena uBorna-Ćorić-Foto-Dana-Anders-ATP-Umag Umagu i osvojio svoj prvi naslov na ATP Challenger Touru. Kako se osjećaš u kontekstu svih nedavnih uspjeha – stvaraju li ti oni pritisak ili su ti poticaj u daljnjem napredovanju?
Vidim da mogu igrati na visokom nivou i nositi se s najboljim igračima svijeta, a onda, kad to vidim, samo želim još više i bolje raditi i stvarati nove prilike za napredak.

Trenutno si među sto najboljih tenisača svijeta. Gdje se vidiš za pet godina?
Ako sve bude po planu, ako budem zdrav i radio kako treba vjerujem da mogu ući u Top 10.

Nedavno je u medijima osvanula i vijest da imaš novog trenera, Željka Krajana. Odakle potreba za promjenom tima te što očekuješ od suradnje s novim trenerom?
Sa starim trenerom je bilo nekih nesuglasica pa sam shvatio da je došlo vrijeme za promjenu i nisam htio čekati da se jave problemi, već sam to učinio na vrijeme. Od novog trenera očekujem kvalitetan rad, puno učenja i još veći napredak.

Prije nekoliko dana napunio si osamnaest godina. Što si poželio dok si gasio svjećice na torti?
Poželio sam dobru sezonu. I najvažnije, bez ozljeda.

IGOR ČERENŠEK

Psiholog-Igor-Čerenšek-800x585Možete li našim čitateljima objasniti što je to Mentalni trening?
Mentalni trening je sastavni dio treninga i pripreme sportaša koji žele unaprijediti svoje mentalno funkcioniranje. On uobičajeno podrazumijeva trening fokusa i kontrolu uzbuđenja, ali jednako tako razgovore i rad na motivaciji.

S Bornom Ćorićem, koji je najperspektivnija mlada teniska zvijezda u Hrvatskoj, radite već dvije godine. Kako izgledaju vaši susreti te čemu posvećujete najviše pažnje?
S Bornom radim otprilike 2 godine i svakodnevno smo u kontaktu, iako Borna puno putuje pa se ponekad ne vidimo uživo i po nekoliko tjedana. Obično se sastajemo u uredu ili negdje gdje možemo razgovarati. Ponekada radimo treninge na biofeedbacku u uredu, ponekada dogovaramo treninge koje Borna sam radi kod kuće, a ponekad razgovaramo o nadolazećim turnirima ili analiziramo protekle.

Koja je funkcija mentalnog treninga te koliko on pomaže u konkretnim situacijama?Funkcija mentalnog treninga je pronaći zonu optimalnog funkcioniranja za sportaša, ali jednako tako pružiti mu podršku u unapređenju izvedbe ili, ukoliko postoje kakve prepreke, dati mu alate koji mogu pomoći u njihovom svladavanju.

Koliko je za sportaša važno samopouzdanje na terenu, ali u privatnim situacijama?
Izuzetno je važno. Samopouzdanje je nešto što se gradi, postepeno, ali važno je raditi na njemu i unutar i izvan sportskog terena. Spremnost sportaša na suočavanje s izazovima je ključ izgradnje profesionalne karijere.

Je li mentalni trening namijenjen isključivo sportašima ili vam se obraćaju iljudi iz drugih ‘branši’? Kome biste ga sve preporučili?
Mentalni trening je svakako namijenjen svima, a ne samo sportašima. Principi koje koristimo pomažu svakome tko želi unaprijediti svoje funkcioniranje ili se bolje nositi sa trenutnim životnim situacijama i izazovima.

Trenirate li još neke poznate sportaše?
Radim s brojnim sportašima od kojih su neki reprezentativci u triatlonu, karateu, veslanju, boksu, tenisu, badmintonu, košarci, nogometu, skijanju itd. S obzirom da ne radim sam u firmi, već s nekoliko kolega i kolegica, mogu reći da mi u Mentalnom Treningu gotovo da i nemamo sport koji nema svog predstavnika kod nas.

Što biste poručili našim mladim čitateljima-sportašima?
Poručio bih im da porade na svojoj mentalnoj pripremljenosti i da ne zapuštaju taj aspekt sportske pripreme jer je on obično ključ do ostvarenja svega onog što se svakodnevno na treninzima trenira. Ne postoji prepreka koja se ne može svladati i izazov s kojim se ne može suočiti. Prepreke su tu da nas čine jačima.

Razgovarala: Tamara Tkalčević
Foto: privatni arhiv, web

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.