EKSKLUZIVNO – INTERVJU – Ivan Đikić: Tumori će se moći kontrolirati i liječiti kao kronične bolesti

Kako teme naših intervjua ne bi bile samo sport, odlučila sam razgovarati s uglednim hrvatskim znanstvenikom. Prof. dr. Ivan Đikić hrvatski je znanstvenik koji danas zajedno s obitelji živi u Frankfurtu. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu za samo četiri i pol godine prosječnom ocjenom 5,00. Već pri upisu bio je prvi na listi od 1200 kandidata. Zaslužan je za mnoga otkrića u liječenju tumora. Iako mu je to primarna sfera interesa, u posljednje vrijeme objavio je nekoliko zapaženih otkrića vezanih uz neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Od 1997. godine dr. Đikić voditelj je laboratorija za molekularnu biologiju tumora u Ludwigovom Institutu za istraživanje raka u Švedskoj. Godine 2002. izabran je za redovitog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, gdje i danas radi, a kao izvanredni profesor predaje i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Prošle godine postao je član Europske akademije znanosti te je bio gostujući profesor na Harvard medical school, a ove se godine seli s obitelji u Kaliforniju – ondje će predavati na Stanford sveučilištu te biti angažiran u farmaceutskoj tvrtki Genentech.Kako provodi svoje slobodno vrijeme te za koji klub navija pročitajte u intervjuu.

Kako biste ukratko predstavili sebe i svoju obitelj?

Zovem se Ivan Đikić. Živim sa suprugom Ingom i troje djece od 9,12 i 14 godina u Frankfurtu u Njemačkoj. Znanstvenik sam koji se bavi istraživanjem tumora.

Čega se najradije sjetite iz djetinjstva?

Rado se sjetim odrastanja u Mariji Bistrici i slobode koju smo imali jer smo najveći dio vremena provodili vani u igri s prijateljima.

Što vas je privuklo znanosti?

Znanosti me privukla znatiželja i interes prema prirodi i životnim procesima. Tijekom studija medicine u Zagrebu osjećao sam da je znanost moj pravi profesionalni izbor, tako da sam već 26 godina posvećen razumijevanju nastanka tumora i otkrivanju metoda kako tumore što uspješnije dijagnosticirati i liječiti.

Što vam se najviše sviđa u vašem poslu?

Sloboda i kreativnost su glavne značajke koje me privlače znanosti. Osjećaj da svaki dan možete otkrivati nešto novo i testirati svoje vlastite ideje te prebacivati svoje znanje na studente i nove generacije znanstvenika su jako primamljivi izbori u karijeri. Kada gledam sa strane čini mi se da je znanost moj veliki hobi, ali i svakodnevni posao.

Zbog poslovnih razloga često putujete. Koji je najljepši grad koji ste posjetili?

Najviše su me se dojmili Nara u Japanu i naš Dubrovnik. Oba grada imaju posebnu ljepotu i bogatu povijest.

Kako uspijevate uskladiti posao i obitelj?

Postoji želja da budem što više uz obitelj, ali i da budem što više u laboratoriju ili na predavanjima diljem svijeta. Već dugi niz godina pokušavam uskladiti te dvije želje, no još nisam uspio. U svakom slučaju, svaki slobodni trenutak provodim sa suprugom i djecom i trudim se biti i dobar otac i znanstvenik. Posebno mi je drago da kao obitelj možemo svake godine provesti tri tjedna na ljetnom odmoru u Brelima te jedan tjedan tijekom zime na skijanju.

Jeste li se ikad bavili nekim sportom?

Jako volim sport i bavio sam se brojnim sportovima – od nogometa, badmintona, skijanja i sada aktivno snowboardam. U svakom sportu sam uživao, razvijao razne discipline i stekao puno prijatelja. Danas rekreativno trčim i vozim bicikl s djecom te često igramo šah . Sviđa mi se i gađanje lukom i strijelom.

Za koji nogometni klub navijate?

Dok sam odrastao u Zagrebu navijao sam za Dinamo, no danas uživam gledajući Barcelonu kako igra.

Vaš život popraćen je mnogim uspjesima i nagradama. Što vas je guralo sve ovo vrijeme i koji je vaš recept za uspjeh?

Unutrašnji poriv, ambicioznost i znatiželja bili su glavni pokretači moje znanstvene karijere, no glavni cilj nisu bile nagrade i uspjesi, nego interes otkrivanja pitanja kojima sam bio preokupiran. U cijelom tom procesu ne postoji jedinstveni recept, ali neophodno je voljeti ono što radite da biste bili uspješni na dugi rok.

Što se može očekivati od medicine u liječenju raka?

Suvremena medicina sve je uspješnija u borbi protiv tumora zahvaljujući znanosti i tehnološkom napretku. Medicina već danas može ponuditi izlječenje od nekoliko tumora posebice u ranijim fazama dijagnosticiranja, no za najveći dio tumora realno je govoriti o tome da će se tumori moći kontrolirati i liječiti kao kronične bolesti. U cijelom postupku uspješnog liječenja tumora kontinuirano obrazovanje liječnika i znanstvenika, ali i građana, jako je važno tako da i tom segmentu posvećujem dosta pažnje kroz razne programe popularizacije znanosti.

Tko vam je životni uzor?

Uzor su mi ljudi poput Maxa Perutza, jednog od vodećih molekularnih biologa u Europi (dobitnik Nobelove nagrade) i Nikole Tesle iz područja znanosti te Dražena Petrovića iz sporta, Stevea Jobsa iz tehnologije…

Što biste poručili učenicima Športske gimnazije i mladima općenito?

Učenicima Športske gimnazije  želim kvalitetno školovanje te uspjeh u sportskim vještinama i puno zadovoljstva u privatnom životu. Važno je shvatiti da su vaši talenti u vašim rukama i da svojim radom i angažmanom možete postići vrhunske rezultate. Trebate vjerovati u sebe i posvetiti se poslu koji jako volite. Želim vam sve najbolje u vašim karijerama.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Razgovarala: Mia Ivanković

Foto: privatni arhiv, web

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.