OPROŠTAJ JEDNE GENERACIJE – Norijada, matura, budućnost, stres?

Opće je poznato kako učenike četvrtih razreda Športske gimnazije već godinama posjećuje stres. Završetak srednjoškolskog obrazovanja za neke prolazi glatko dok se drugi preznojavaju tražući datume u pretrpanom rasporedu za posljednje ispravke. Matura je još jedan veliki korak u njihovu životu. U njima budi uzbuđenje i strah. No, je li norijada njihova jedina svijetla točka? Norijada kao zabava u cjelokupnom kaosu?

Proteklih smo nekoliko mjeseci vodili istraživanja unutar četvrtih razreda. Što su pokazali rezultati te kako učenici gledaju na svoju budućnost doznat ćete u sljedećim retcima.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Iva Katarina Maroević (18) učenica je četvrtoga D razreda Športske gimnazije, a na život gleda kao nešto ozbiljnije no što je prolazila kroz srednjoškolsko obrazovanje:„Vjerujem da će u životu biti težih trenutaka negoli učenja tijekom ovog obrazovanja. Sada ovisim o svojim roditeljima i baki te nisam iskusila kako je to plaćati račune samostalno.“ Iva već razmišlja i o tome što će joj donijeti matura: „Matura će biti moj prvi veliki korak k samostalnom načinu života. Ulazim u svijet odraslih te me pomalo strah. Jedina mi je opuštajuća stvar ovih dana norijada. Veselim se što ću gledati sve zagrebačke maturante u jednom sasvim drugom okruženju nego što su to školske klupe.“

Nenad Jotanović (18), učenik istog razreda, već je opako krenuo u realizaciju svoje budućnosti: „Matura mi, iako predstavlja stres, nije neki veliki problem. Vidim se za desetak godina te sa sigurnošću idem prema naprijed. Za norijadu očekujem odličnu zabavu, cijeli razred na okupu, no u sasvim drugom izdanju – neformalnom i slavljeničkom“, uzbuđen je Nenad.

Moreno Garbajs (19) te Edi Lekaj (19) imaju još poneki ispravak za napisati, ali i oni teže boljoj budućnosti te što boljoj i bezbrižnijoj zabavi na norijadi: „Znamo da smo se možda slabije pripremali u početku te sada imamo malo manje vremena, ali u konačnici ćemo biti na istom. I mi i ostatak razreda. Sve što treba je zagrijati stolicu i sve će biti u redu. A norijada, to će biti odlično“, uvjeren je Moreno.

Njihova razrednica, prof. Martina Preglej, za njih želi samo sve najbolje. Želi da svi upišu željene fakultete te da im život pruži ono najvrjednije. Kaže da je riječ o jednoj od najboljih generacija ove škole te da njihovim mogućnostima nema kraja. Trebaju tek malkice poraditi na motivaciji i sve će biti u redu.

Elena Dizdar (19) učenica je C razreda Športske gimnazije te je, baš kao i svi maturanti, jako uzbuđena zbog završetka ove životne faze. S nama je podijelila neka svoja očekivanja i planove za budućnost: „Od norijade očekujem da ćemo se svi dobro provesti i da neće biti nikakvih neočekivanih situacija te da ćemo se živi i zdravi vratiti kući. Što se mature tiče, imam samo jedan zaključak – očekuju nas krv, znoj i suze!“ Elena se u budućnosti vidi na Medicinskom fakultetu.

Nikola Anić (18), učenik istog razreda, postavio si je visoke ciljeve za budućnost pa nam se tako pohvalio da planira upisati čak dva fakulteta. Od mature očekuje dobre ocjene.

Učenice B razreda Franka Jakoliš (18) i Tea Kačić (18) vidno su uzbuđene pa su tako s nama podijelile dio svog uzbuđenja. Složne su u jednom: od mature očekuju da prođe dobro, uz preduvjet da se svi dobro pripreme.

Ne razmišljaju previše o dalekoj budućnosti pa nam tako nisu znale konkretno odgovoriti na pitanje gdje se vide za deset godina. Neka ih život iznenadi. 🙂

Filip Marić (18), učenik A razreda, od mature ne očekuje niša više od pohvale roditelja i nekog prosječnog rezultata. Norijadi se vidno veseli i jako je uzbuđen: „Siguran sam da će to biti odlična zabava, da će se pokazati zajedništvo svih zagrebačkih maturanata.“ Njegov razredni kolega, Domagoj Rogić (18), nije u strahu od mature i vjeruje da će željeni fakultet upisati bez problema.

Profesorica Dunja Plazonja, njihova razrednica, nada se da će norijada proći u najboljem redu te da će učenici pristojno proslaviti kraj srednjoškolskog obrazovanja. Što se tiče njihove budućnosti, uvjerena je da će sve biti baš onako kako oni žele jer ih je dobro upoznala u ove četiri godine i za njih ima samo riječi hvale. U daljnjem životu želi im svu sreću.

Nakon cjelokupnog istraživanja i intervjuiranja mladih gimnazijalaca vidimo kako im matura donosi i ogroman stres te će ih norijada, kao mali predah prije velikog finala, barem malo opustiti i razveseliti. Većina njih ima velike planove za budućnost. Proslavimo s njima ovaj veliki dan i poželimo im svu sreću!

Napisale: Tena Čopor, Tamara Tkalčević i Lea Marija Pavlić

Foto: Mia Ivanković

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.