PROJEKTNA NASTAVA – Što smo (sve) naučili na Lošinju

Naši su se učenici 9. travnja uputili na terensku nastavu na relaciji Rijeka – Cres – Lošinj pod vodstvom profesora Lane Petrić, Sonje Kralj, Tina Ivankovića, Lidije Kos Bzik, Branke Puljar Matić, Lejle Talić, Dunje Plazonje i Martine Preglej. Učenici su bili podijeljeni u tri skupine, prema vlastitim afinitetima – planinare, dupine i alternativce. Svaka je skupina prezentirala svoj doživljaj s terenske nastave i sve što su ondje naučili 9. svibnja u prostoru škole. Kako su se zabavili i što sve naučili saznajte u nastavku!

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

1.dan (10.4.)
Planinari su po dolasku u Rijeku otišli u Astronomski muzej u kojem su gledali filmove o svemiru na kupoli zvjezdarnice. Nakon toga posjetili su Trsat te obišli svetište Majke Božje Trsatske. Stepenicama su se spustili u grad. Poslije toga razgledali su centar Rijeke. Za to su vrijeme dupini i alternativci obišli Trsat. Na Trsatu su posjetili Trsatsku kulu s koje su vidjeli cijelu Rijeku. Poslije toga su se dupini zaputili u Prirodoslovni muzej, a alternativci u obilazak riječke alternativne scene. Alternativcima se posebno svidio riječki alternativni klubi i okupljalište mladeži, Palach. Dupini su doznali doznali sve o ribama i sisavcima kvarnerskog podmorja. Naučili su da u Jadranu postoji mogućnost da naiđete na veliku bijelu psinu.
Poslije su svi zajedno obišli Omišalj, mali grad u kojem je naftni terminal. Nakon toga trajektom su se uputili na Lošinj. Nakon dugog puta došao je red na ukusnu večeru i zasluženi odmor.

2.dan (11.4.)
Drugog su dana planinari odmah nakon doručka otišli u obilazak Muzeja Apoksiomena dok su fizičari (podgrupa dupina) izvodili zanimljive pokuse vezane uz fizikalna svojstva valova na plaži Čikat. Planinari su potom otišli planinariti i obići Osor, a dupini i alternativci zauzeli su njihovo mjesto u Muzeju Apoksiomena. Planinari su se popeli do vrha Sv. Nikole odakle su vidjeli cijeli Lošinj i Cres.
U muzeju Apoksiomena saznali smo da je naš Apoksiomen jedan od pet preostalih Apoksiomena na svijetu. Apoksiomen je kip koji predstavlja mladića koji se čisti nakon atletskih borbi. Naš je najbolje očuvan i jedini koji se nalazi tamo gdje je i nađen, u Lošinju.
Nakon kratke pauze za ručak, dupini su pošli u Plavi svijet koji se nalazi na Velikom Lošinju, a alternativci su obišli grad Mali Lošinj. Dupini su u Plavom svijetu saznali sve o radu ove neprofitne organizacije koja se bavi zaštitom dupina. Saznali smo da svi dupini imaju jedinstvene leđne peraje po čemu ih se može prepoznati. Također, naučili smo da dupinima jako smeta buka brodova jer ometa njihovu međusobnu komunikaciju koja im je jako važna. Dupini su društvena i vrlo inteligentna bića. Jedna grupa pješice se zaputila od Velog do Malog Lošinja, a na svom su putu vidjeli skupinu od čak pet dupina.
Grupa fizičara je zaljevu Velog Lošinja izmjerila valove i nastavila sa svojim eksperimentom. Fizičari su po povratku u hotel napravili svoj zadnji eksperiment pri kojem su ispitivali slobodni pad. Potom su se svi zajedno vratili u hotel na još jednu izvrsnu večeru i nezaboravno druženje!

3.dan (12.4.)

Nažalost, bilo je vrijeme za spakirati se i krenuti prema Zagrebu. Na putu prema Cresu vidjeli su jednog bjeloglavog supa. Na Cresu su, prije konačnog povratka u školske klupe, stali u gradu Cresu na još malo druženja. Razgledali su taj živopisni gradić i uživali u proljetnom suncu. Na putu nazad prepričavali su se dojmovi i dijelili stavovi. Iako je bilo manjih nesuglasica, u jednoj stvari su se svi složili – bilo je to putovanje za pamćenje!

Napisao: Jerko Đurinović
Snimili: Lejla Talić, Tin Ivanković; sudionici projektne

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.