INTERVJU – JOSIPA JURKOVIĆ, IVANA JURKOVIĆ I IZABELA KRAKIĆ – Svjetske i europske prvakinje iz Špogija

Pretprošlog vikenda na zagrebačkom jezeru Jarun održano je Državno seniorsko i veteransko prvenstvo u veslanju na kojem ste mogli vidjeti vrlo zanimljive i dominantne trke naših učenica, svjetskih prvakinja, sestara Josipe i Ivane Jurković i Izabele Krakić, ali i voljenog profesora Brajdića. Sestre su nastupile u dvojcu bez kormilara. Zatim je Josipa nastupila u samcu, dok su Ivana i Izabela veslale dvojac na pariće. Osim naših učenica, jednu brzu veteransku trku odveslao je naš profesor povijesti, Danko Brajdić. U svim posadama cure su uvjerljivo osvojile prvo mjesto i potvrdile svoj uspjeh na razini države.

20180510_173914.jpg

Postavili smo im nekoliko pitanja kako bismo vas pobliže upoznali s Izabelom, Ivanom i Josipom, nadama hrvatskog ženskog veslanja.


Mislite li da ste svojim uspjehom uspjele privući pozornost javnosti na veslanje, preciznije žensko veslanje i smatrate li da bi se trebali promovirati svi sportovi jednako, pogotovo oni u kojima se postižu tako sjajni rezultati?

JOSIPA: Mislim da se ipak počelo malo više gledati žensko veslanje postignućem naših rezultata jer je veslanje oduvijek bilo “muški“ sport. Isto tako, mislim da bi se svi sportovi trebali jednako promovirati baš iz razloga što, primjerice, veslanje općenito nije toliko poznat sport kao neki drugi, iako su vrlo često rezultati u njemu uspješniji.

FB_IMG_1525967073261

IZABELA: Smatram da smo uspjehom uspjele privući javnost u toj mjeri da smo privukle veći broj djece da se bave veslanjem te smo postigle da se naša disciplina (četverac bez kormilara) uvede kao disciplina na Državnom prvenstvu za djevojke. Naravno da smatram da se veslanje treba promovirati jednako kao i ostali sportovi, ali, nažalost, veslanje nikad neće moci privući pozornost mase, kao naprimjer nogomet, jer nije sport za narod u kojem svi mogu naći zadovoljstvo i zabavu.

FB_IMG_1525966586388

Snalazite li se u organiziranju svog vremena i olakšava li vam u tom pristup škole?

IVANA:  Nama je svaki dan vrlo sličan, a škola nam izlazi u susret i opravdava izostanke jer bez športskog dopusta ne bismo bile u mogućnosti ovoliko trenirati. Svakoga dana treniramo ujutro, prije škole u 6, i poslije škole u 16 sati.

FB_IMG_1525967080348

Koji su vam planovi za ovogodišnju sezonu i što planirate nakon završetka Športske gimnazije?

JOSIPA: Plan nam je nastaviti se truditi kao i do sada, ići na Svjetsko i Europsko za seniore B. Tamo ostvariti barem ulazak u finale A. Odlazak na Mediteranske igre u Španjolsku nam je još jedna želja, a osim svih tih natjecanja plan nam je nastaviti trenirati i davati uvijek sve od sebe. Što se tiče škole, nakon ginmazije ćemo pauzirati dvije godine zbog olimpijskog ciklusa za 2020. u Tokiju i nakon toga upisati fakultet.

20180510_174046

IVANA: Josipa planira upisati kriminalistiku, a moja je želja studij psihologije.

20180510_174225.png

IZABELA: Planovi za ovogodišnju sezonu su nastup na Europskom i Svjetskom juniorkom prvenstvu u dvojcu, a nadam se i četvercu bez kormilara na Europskom U23.

20180510_174150.png
Zahvaljujemo curama na ovom kratkom inetrvjuu te im želimo puno sreće i uspjeha u postizanju njihovih ciljeva.

20180510_174001

Razgovarale i snimile: Lara Vorkapić i Iva Talijić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.