DUALNA KARIJERA – Uskladi još bolje školu i sport i priključi se programu ERASMUS +

Početkom ove školske godine pokrenut je program suradnje sa školom IGMH Mannheim u Njemačkoj, a koji financira Europska Unija u sklopu programa Erasmus +. Program će trajati dvije godine, od 1.9.2018. do 31.8.2020. Razgovarali smo s profesoricom Suzanom Podgorski koja je voditeljica je ovog projekta. U intervjuu nam je predstavila plan i cilj programa, navela njegove pogodnosti i zanimljivosti te pozvala učenike na sudjelovanje.

Kampus

Kampus u Heidelbergu

Što sve Erasmus + uključuje?

To je program koji podržava mlade učenike te im omogućuje odlazak u inozemstvo u svrhu edukacije. Program uključuje sve vezano uz obrazovanje i mobilnost, a to se odnosi i na profesore i na učenike.

Popis neki

                                 Popis svega što se sportašima nudi kao podrška

Tko vodi ovaj projekt i koji status ima naša škola?

Svaki projekt ima nositelja i partnere. Nositelj ovog projekta je IGMH, a naša škola je škola partner. U ovom projektu jedini smo partner, ali često to nije tako. U projektu može surađivati i po nekoliko škola iz različitih zemalja.

Koji učenici mogu sudjelovati u projektu?

U projektu može sudjelovati svaki učenik prvog i drugog razreda koji se bavi sportom.

Koja je tema programa?

Tema ovog projekta je „Dualna karijera – škola i sport“ Upravo zbog same teme naša je škola dobar partner. Škola IGMH pokrenula je taj program da pomogne učenicima sportašima uskladiti školu i sport.

Boksač

         Na slici je boksač koji je predstavljao Njemačku na zadnjim Olimpijskim igrama

Koja su putovanja planirana u sklopu programa?

Program je planiran u četiri etape, dvije u ovoj godini i dvije u idućoj. Prvo putovanje bit će krajem veljače. Tada će učenici naše škole koji sudjeluju u projektu otići u Njemačku. Početkom lipnja njemački će učenici doći kod nas. Daljnja surađivanja i putovanja dogovarat će se kasnije.

Kojim će drugim aktivnostima moći pristupiti sudionici projekta?

U međuvremenu će biti održano ispunjavanje anketa sportaša. Cilj anketa bit će definirati usklađivanje sporta i škole, opterećenja i svega s čime se učenici susreću u svakidašnjem životu. Anketa će imati pitanja poput: koji sport treniraš, koliko puta tjedno treniraš, uspijevaš li uskladiti svoje školske obaveze i treninge itd. Pitanja će pisati sami učenici pa će na taj način moći spomenuti ono što smatraju bitnim.

Philosophewg

                                                   Philosophenweg u Heidelbergu

Na koji će se način uspoređivati rad kod nas i u Njemačkoj te što ćemo na kraju dobiti?

U Njemačkoj će se također provoditi ankete. Nakon analize dobivenih podataka usporedit će se rad. Na kraju će se izdvojiti najbolji i najučinkovitiji načini za usklađivanje obaveza. Napravit će se vodič prema kojem će učenici moći bolje organizirati svoje vrijeme i obveze.

Koje su još zanimljivosti vezane uz ovaj projekt?

Sudionici programa moći će dobiti Europass. To je certifikat u kojem će biti napisano što su radili u sklopu tog projekta. To je popis znanja i sposobnosti. Kada učenici apliciraju za fakultete, pomoću Europassa se mogu vidjeti aktivnosti u kojima su sudjelovali. To nije vezano samo uz učenje već i uz društvene aktivnosti.

Kakvo je zanimanje učenika naše škole za rad u ovom projektu?

Za sad to ne možemo sa sigurnošću reći jer grupe još nisu formirane. Za sve detalje i dodatne informacije možete mi se obratiti. Pozivamo vas da dođete i pridružite se ovom projektu.

Atletska staza

                                            Atletska staza u centru za izvrsnost

Napisala: Polina Rykova

Foto: Špogi arhiva

 

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.