INTERVJU – Marin Jerčić: Sport me naučio da preuzmem odgovornost za svoje postupke

 

U kratkom intervjuu porazgovarali smo s Marinom Jerčićem, članom reprezentacije odbojke na pijesku i našim bivšim učenikom. Inače, dvadesetdvogodišnji Marin bivši je predsjednik Učeničkog vijeća Športske gimnazije, a trenutno se priprema za nadolazeću ljetnu sezonu iscrpljujućim treninzima kako bi što spremniji dočekao ljeto 2019. Uz svakodnevne treninge, Marin već četvrtu godinu pohađa i Ekonomski fakultet na kojem se opredijelio za smjer poduzetništvo. U intervjuu nam je ukratko opisao svoj svakodnevni život, planove za budućnost, ciljeve u sportu te kako je na njega utjecala Športska gimnazija.

Slika 6

 Marin Jerčić s našim novinarom Tinom Agićem

Za početak, opiši nam čime se trenutno baviš i za što se pripremaš?

Trenutno studiram državnu ekonomiju, četvrta sam godina, smjer poduzetništvo. Uz to, pripremam se za nadolazeću sezonu teškim treninzima kod kondicijskog trenera Pere Kuterovca, a vikendom treniram u Ljubljani.

Kako to da si upisao Športsku gimnaziju i jesi li zadovoljan načinom na koji ti je škola pomogla uskladiti obrazovanje i sport?

Upisao sam Športsku gimnaziju jer sam htio uskladiti sport i školu. Također, mislio sam da je program škole pun pogodak, što je na kraju i bio. Za vrijeme školovanja uvijek je vladala pozitivna sportska atmosfera, a puno su nam pomogli i profesori koji su bili puni razumijevanja za svoje učenike. Škola me odlično pripremila za fakultet te usklađivanje daljnjeg obrazovanja i sportske karijere.

Koji ti je bio najdraži predmet? A najdraži profesor?

Najdraža profesorica bila mi je Martina Preglej jer je uvijek bila puna razumijevanja, pozitivna, nasmijana, spremna pomoći i dogovoriti se s učenikom, a njezin predmet, politika i gospodarstvo, bio mi je najdraži i najinteresantniji.

Slika 3

 

Čega se najviše sjećaš iz vremena provedenog u školi?

U sjećanju mi je najviše ostala ona obiteljska atmosfera u školi jer smo svi bili kao jedna velika obitelj, svatko je svakoga mogao zamoliti za uslugu koja bi bila uspješno ispunjena. Još jedna stvar koja mi je ostala u sjećanju je i čišćenje snijega ispred škole tijekom zimskih mjeseci.

Kako teku pripreme za ljetnu sezonu? Kakav ti je raspored?

Pripreme za ljetnu sezonu teku odlično, fizički sam spreman, radim kondicijske treninge 5 do 6 puta tjedno. Trenutno traju pregovori sa nekoliko sponzora u vezi sljedeće sezone i mislim kako će sve biti u najboljem redu. Raspored je trenutno nepoznat, turniri još nisu objavljeni, sve se još treba dogovoriti sa savezom i sponzorima tako da još nema nikakvih planova za ljeto, ali očekujem da će se početkom godine to riješiti.

Koja su tvoja očekivanja za ljetnu sezonu? Imaš li neke ciljeve koje bi htio postići do kraja karijere?

Očekujem bolje rezultate od prošle sezone, da odigramo (partner i ja) što više utakmica World tour-a te da na regionalnim turnirima budemo na postolju, odnosno u samom vrhu. Jedan od ciljeva sam ostvario ove sezone, bio sam na Mediteranskim igrama u Tarragoni na kojima smo ispali u knock-out dijelu natjecanja, a cilj u budućnosti mi je medalja s bilo kojeg turnira Swatch Major Series (Svjetske serije).

Kako se slažeš s partnerom? Je li vam raspored za ljeto prezahtjevan?

S obzirom da živim u maloj zemlji s minimalnim ulaganjem u sport (pogotovo u moj sport), s vrlo malim brojem igrača odbojke na pijesku te da mi partner mora biti istog državljanstva, ovo ljeto je bilo dobro što se tiče toga. Igrao sam s dva partnera, a najbitnije je da sam s obojicom uspostavio zajednički jezik. Kad smo na početku sezone išli na duža putovanja, znalo je biti naporno i dosadno, kada ste stalno s istom osobom više ne znate o čemu biste pričali s njom, ali naviknete se i na to, napravite neke kompromise i razgovorom riješite situaciju.

Slika 2

Imaš li nekakav hobi? Što radiš u slobodno vrijeme?

 Imam puno hobija, ali bih svakako spomenuo boks koji me opušta i odlična je za podloga za bilo koji sport zbog koordinacije. Ljeti volim plivati, igrati vaterpolo i picigin, sve ljetne aktivnosti dolaze u obzir ako imam vremena. Raspored zna biti zahtjevan, igramo svakog tjedna novi turnir u novom gradu i ponekad ti nedostaju obitelj i prijatelji, ali ne žalim se, mislim da je to jako lijep i avanturistički život.

Kakva je situacija na privatnom planu? Imaš li uopće vremena za nekakvu ozbiljniju vezu?

Imam curu već dvije godine, ona je također bivša učenica Špotske gimnazije, a bavi se modelingom u kojem je jako uspješna. Studira pravo, tako da nemamo puno vremena jedno za drugo, ali organizacijom i dogovorom uvijek nađemo vremena za ono što želimo. Kad god imamo slobodnog vremena, koristimo ga što je više moguće da budemo zajedno.

Tko ti je najveća podrška u životu?

Najveća podrška mi je obitelj koja je uvijek tu za mene te djevojka koja mi uvijek pomaže sa svim pitanjima organizacije, pronalaska financijske pomoći i ostalim sitnicama.

Slika 5

Marin Jerčić s djevojkom Elenom Dizdar

Za kraj, što misliš koja je najveća vrijednost za postizanje uspjeha u sportu, ali i u životu?

Mislim da uvijek treba biti pošten i maksimalno korektan u svojim odlukama jer će ti se to na kraju vratiti. Također, kako bi postao velik sportaš potrebno je puno truda, odricanja i zalaganja, a konzistentnost i organiziranost ti mogu samo dodatno pomoći. Postoji još jedna važna vrijednost koju sam dobio baveći se sportom, a to je odgovornost za svoje postupke.

 

 

Razgovarao: Tino Agić

Foto: privatna arhiva

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.