INTERVJU – Filip Juričić: Zabavnije mi je glumiti negativce

61959430_573707236487537_7525419908235001856_n

Učenici naše škole ovog su polugodišta posjetili Teatar EXIT te pogledali predstavu “Kako misliš mene nema” u kojoj igraju Filip Juričić i Amar Bukvić. Ta je kultna predstava na repertoaru već dvanaestu godinu zaredom, a o njenoj uspješnosti govori i činjenica da se od 2007., kada je praizvedena, za svaku izvedbu traži karta više. Jedan od dvojice glavnih glumaca te predstave, poznati hrvatski kazališni i televizijski glumac Filip Juričić, odvojio je svoje vrijeme te je u intervjuu za Špogi novosti otkrio koja mu je najdraža uloga do sada, ali i koje su mu uloge općenito draže, one televizijske ili kazališne.

kako mislis mene nema

Filip Juričić i Amar Bukvić u predstavi “Kako misliš mene nema”

Kada ste se odlučili profesionalno baviti glumom?

Provlačila mi se ta misao glavom tijekom osnovne i srednje škole, ali definitivno sam odlučio u trenutku kada sam se počeo pripremati za prijemni na Akademiji dramske umjetnosti. Sama spoznaja da ću sada ja govoriti riječi raznih ljudi iz literature bila mi je katarzična. I da nisam upisao otprve, zasigurno bih probao opet, sve dok ne bih uspio.

Imate li neki savjet za osobe koje se žele prijaviti na Akademiju?

Iako sam se i sam ranije pitao kako je to postati glumac i mislio da je to jako teško, to zapravo i nije točno.  Koliko znam, i dalje se za prijemni trebaju pripremiti dva monologa i tri recitacije (uvijek će se naći netko od glumaca tko će ti u tome pomoći), a test iz opće kulture mogao bi riješiti svatko sa srednjoškolskom naobrazbom.  Zašto se onda ne okušati i vidjeti  sam želiš li se time baviti?

Filip Juričić u razgovoru s našim novinarkama Mateom i Ivom

Koje bi zanimanje bilo Vaš odabir da niste postali glumac?

Ah ne znam, htio sam upisati medicinu, ali nisam bio učenik za to. Možda baš zato što sam htio biti i pilot i kuhar i doktor i tako sam išao iz krajnosti u krajnost, gluma je zapravo ispala najbolji odabir za mene jer sa svakom ulogom imam prilku biti netko drugi.

Jeste li se ikada bavili sportom?

Jesam, a i dalje se bavim. Kroz život sam se okušao u brojnim sportovima, ali sam od istih i vrlo brzo odustajao kada bih shvatio da neću odmah moći ostvariti željene rezultate. Danas mi je drago da sam trenirao razne sportove i što od svakog znam pomalo. Kako bi Krleža rekao – ja sam univerzalni neznalica. Danas često odem na nogomet, košarku ili tenis.

Jesu li Vam draže televizijske ili kazališne uloge?

Najdraže mi je ovo što trenutno radim, a to je kombiniranje jednog i drugog. Kada radiš samo jedno, nakon nekog vremena uđeš u rutinu i više ti to ne predstavlja izazov. U mom poslu najviše mi se sviđa ta šarolikost jer, kad se zasitim kazališta, radim na televizijskim ulogama ili crtićima pa onda snimim i neku reklamu ili odem na radio. Moj je posao zaista raznolik, a upravo ga to čini zanimljivim.

Koja Vam je najdraža uloga koju ste do sada odigrali?

Najdraža kazališna uloga mi je ona u predstavi Ondine u kojoj sam igrao viteza. To mi je prva glavna uloga na Dubrovačkim ljetnim igrama i to u vrijeme kada sam tek izašao s Akademije. Ako govorimo o televizijskim ulogama, vjerojatno mi je najdraža ona iz Larinog izbora u kojem sam glumio Dinka. Dobro sam ušao u taj lik, uživao sam na snimanju, a i publici se uloga svidjela što se pokazalo dobitnom kombinacijom.

dinko

Filip Juričić kao Dinko Bilić u seriji “Larin izbor”

Odgovaraju li Vam više uloge pozitivnih ili negativnih likova?

Ne znam, tu procjenu uvijek ostavljam publici. Meni je zabavnije glumiti negativce jer je lakše je negativni lik napraviti karizmatičnim. Pozitivci se ljudima često čine dosadnima, a njih je zapravo jako teško glumiti. Drago mi je glumiti pozitivca, a dobiti dobre kritike da sam to dobro odradio.

Biste li htjeli da Vaša djeca postanu glumci po uzoru na vas?

Htio bih da se bave bilo čim ozbiljnim i da zarađuju svoju plaću, ali to je sve manje bitno. Htio bih da su sretni onime što su odabrali, da ih ne brine jesu li odabrali pravo zanimanje jer tu sreću imam ja, a gledajući ljude oko sebe koji ju nemaju, shvatio sam da je upravo to najbitnije. Na poslu provodiš stvarno jako puno vremena i, ako radiš ono što ne voliš, to je stvarno pakao od života. Želim im da rade ono što vole i da se, radeći svoj posao, dobro osjećaju.

filip2

Kada bi se snimao film o Vašem životu, tko bi bio idealan odabir za glumca koji bi utjelovio Vas?

Netko mlad, pametan i šarmantan tko bi me napravio boljim nego što jesam (smijeh). Nemam sad neko konkretno ime u glavi, ali neće se o meni snimati film pa o tome ne moram ni brinuti.

Zašto tako malo hrvatskih glumaca uspijeva u Hollywoodu?

Rekao bih da zapravo jako puno naših glumaca uspijeva vani jer gluma nije košarka. U glumi si usko vezan za svoj jezik, a holivudska mašinerija ionako ima dovoljno raznih tipova glumaca. Smatram da je i mali broj kolega iz Hrvatske koji su probili te granice izuzetan uspjeh za hrvatsko glumište.

Razgovarala: Matea Biloš

Foto: Špogi novosti; web

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.