ŠPOGI PODUZETNIK – Recikliranjem ambalaže zaradi mjesečni džeparac

Petnaestogodišnji dječak Filip Bielen pohađa prvi razred Športske gimnazije u koju se upisao kao ragbijaš. Osim po sportu, čiji je jedini predstavnik u školskim klupama, Filip se izdvaja i po svom hobiju, pomalo netipičnom za ljude njegove dobi – on skuplja i reciklira plastičnu ambalažu. Na školskim hodnicima Filip je prepoznatljiv i po svom stilu odijevanja i pankerskoj frizuri. U intervjuu nam je otkrio zašto i kada je počeo skupljati boce, kakav je sport ragbi i koje još hobije ima.

Kako je krenuo “biznis” s bocama?

Priča je krenula prvenstveno iz ekoloških razloga. Kada vidiš bocu, koja vrijedi 50 lipa, u smeću, bude ti žao prirode, a i novca. Tako ih počneš skupljati pa zaradiš sitnu lovu. Tako sam počeo skupljati boce, potpuno slučajno, a danas je sve preraslo u veliki biznis (smijeh).

Kako su na to reagirali tvoji kolege iz škole?

Pozitivno. Mislim da im je bilo fora kako školski ormarić, umjesto knjigama ili sportskom opremom, napunim bocama. Prvo se smiju pa me slikaju s tim ormarićem pa se na kraju slikaju i oni sa mnom. Uglavnom, dobra zafrkancija.

Jesu li ti se ikada rugali zbog toga?

Nisu koliko ja znam.

“Posao” se proširio tako što ti sad i prijatelji iz škole donose prazne boce. Tko ti donosi najviše boca?

Najviše prijatelji iz razreda. Većina njih mi donese dvije, tri boce dnevno. Svatko od njih, kada popije bočicu soka ili vode, ambalažu preda meni. Osim toga, svakog odmora prolazim hodnicima pa se navirim kroz vrata da vidim je li ostala koja boca po učionicama.

Ima li više odbačenih boca ili onih koje dođu u tvoje ruke?

Ma još uvijek ima više boca po smeću, valjda još nisam postao dovoljno poznat. Jedno sam vrijeme na ormariću imao papir na koji bi mi se prijatelji, kad bi ostavili boce, potpisali i evidentirali koliko su komada ambalaže ostavili. Ideja je bila da onoga tko mi donese najviše boca na kraju mjeseca, častim ćevapima od novaca koje sam tako zaradio. Do sada sam održao samo dvije takve ˝nagradne igre˝, no pobjednici se još nisu javili za nagradu.

Koja je mjesečna zarada koju možeš ostvariti skupljajući boce?

Nepredvidiv je taj moj posao (smijeh). Bude boljih i lošijih dana – nekada mi ne donesu ništa, a nekad nemam dovoljno mjesta u ormariću za sve boce. U prosjeku zaradim oko 100 kuna mjesečno, a najveća mjesečna zarada bila mi je 250 kuna. Nije loše!

Poznat si i kao jedini ragbijaš u školi. Odlaziš li s klubom i na inozemna natjecanja? Kakva je zastupljenost djevojaka u tom sportu?

Ragbi u Hrvatskoj definitivno nije zastupljen kao ostali sportovi. Kao što možete i pretpostaviti, u njemu prevladavaju muškarci, no nađe se i pokoja djevojka. Moj je klub Ragbi klub Zagreb i naša se natjecanja odvijaju većinom u Hrvatskoj. Uglavnom igramo s drugim klubovima čisto radi zabave i turističkog razgledavanja tih gradova i zastupljenosti ragbija u njima.

Kakvu glazbu slušaš i na kakva mjesta izlaziš?

Slušam glazbu koja nije mainstreem, što možete vidjeti i iz mog stila odijevanja. Ne izlazim prečesto, no ako izađem to bude na opuštenija mjesta poput Vintage Industrial Bara, Bikers Beer Factoryja i slično.

Svestrani Filip zna i svirati

Tvoja prva godina u Špogiju bliži se kraju. Kakvi su tvoji dojmovi o školi?

Zadovoljan sam, super je škola. Meni je najbitnije da je higijena na nivou i da je nastava samo ujutro pa imam dovoljno vremena za treninge i učenje. Drago mi je što sam u ovoj školi, a ne nekoj drugoj.

Napisale: Lucia Rešetar i Lucija Mrše

Foto: Špogi novosti; privatni arhiv

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.