INTERVJU – Katarina Savić: Problemu je katkada potrebno pristupiti iz nekog drugog ugla

Katarina Savić školska je pedagoginja koja se Špogi ekipi pridružila ove školske godine, no zbog svog je simpatičnog nastupa i vedrog duha odmah osvojila simpatije kolega, ali i učenika. Kako se školska godina bližila kraju, poželjeli smo je bolje upoznati i malo zamijeniti uloge pa smo mi njoj postavili nekoliko pitanja…

Možete li izdvojiti neku simpatičnu dogodovštinu iz škole?

Uh, odmah ćemo s teškim pitanjima? (smijeh) Iz pozicije mojeg radnog mjesta pedagoginje vjerojatno je mnogo priča koje i ne bih trebala otkrivati svekolikoj javnosti, ali jednu ću mekšu osnovnoškolsku uspomenu podijeliti s vama. Bilo je to u prvom ili drugom razredu osnovne škole i već sam tada bila svjesna da Likovna akademija neće biti ni prvi, ni drugi niti bilo koji od mojih profesionalnih izbora, ali roditeljska pohvala neizostavna je stavka u razvoju i rastu svakog djeteta, zar ne? No… Jedan je od prijatelja iz razreda, a moj kolega iz klupe, ipak bio likovno nadaren, a baš je toga dana izostao s nastave. Učiteljica je vraćala likovne radove svakome učeniku da ih dovrši, a na njezin upit čiji je ovo rad – ja sam digla ruku. Pretpostavljam da priču ne moram dovršiti, ali reći ću da je mama bila izuzetno ponosna na činjenicu da rad njezinog talentiranog sunca visi na školskom hodniku u izboru Najboljih. Ovim ću putem i pozdraviti svojega školskog kolegu Hrvoja.

Što biste bili da niste upisali željeni studij? Koje su Vam bile druge opcije?

Prvotna je želja i plan bio upisati studij španjolskog jezika i pedagogije, ali stvari su se posložile tako da mi je za upis hispanistike nedostajalo ni manje ni više nego pola boda. Danas sam ovdje i nisam požalila niti trenutka, a španjolski jezik je i dan-danas bitan dio moje svakodnevice, prvenstveno kroz veliku ljubav prema latino glazbi i kulturi općenito.

Kakvi ste bili u mlađim danima? Jeste li se bavili nekim sportom?

Pretpostavljam da ovakva pitanja niste upućivali mojim kolegama koji su završili Špogi, ali možda ću vas iznenaditi izjavom da sam odmalena, bez lažne skromnosti, bila sportski nadarena, nauštrb mojeg likovnog talenta. Sport je oduvijek bio dio mojega odrastanja, čak sam svojevremeno trenirala hokej na travi, a sate provedene na školskim igralištima teško bi bilo zbrojiti. Vjerujem da se iz ovih riječi može naslutiti i odgovor na prvi dio vašega pitanja. Danas pak aktivno treniram badminton, za koji žalim da ga nisam počela trenirati još i ranije.

Kako biste se opisali u tri riječi?

Pozitivna, spontana, empatična.

Koji je Vaš posao iz snova?

Likovna umjetnica s angažmanom na Likovnoj akademiji.

S obzirom da radite u Športskoj gimnaziji, pratite li sport?

Nije moj prvi izbor za ispuniti slobodne sate, ali u dobrom društvu popratit će se svaka važna utakmica ili meč. I pritom nisam njurgalo, nego u tome istinski uživam.

Kako izgleda Vaš radni dan?

Jedan od razloga zašto volim svoj posao jest činjenica da niti jedan radni dan nije isti. Moj posao uključuje rad s učenicima i kolegama, a za razliku od nastavnog procesa, ono što je na prvom mjestu jest pružanje podrške, pomoć u svladavanju poteškoća te osiguravanje afirmativnog i poticajnog ozračja među učenicima.

S kolegicama na Danu ružičastih majica, obilježvanju borbe protiv vršnjačkog nasilja

Kako provodite slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme nastojim činiti stvari koje me opuštaju i čine sretnom. Najčešće to podrazumijeva druženje s dragim ljudima, u kombinaciji sa sportom, prirodom i putovanjima.

Koliko je težak rad s djecom?

Ne bih rekla da je težak, ali svakako je riječ o iznimno kompleksnom, odgovornom i osjetljivom odgojno-obrazovom radu. Onoliko koliko je težak, upravo je toliko i važan, a stvari na vagi lako se dovedu u balans kada se vide direktni rezultati: pozitivne promjene u ponašanju i djelovanju pojedinaca.

Postaju li učenici kroz vrijeme bolji i koje su razlike?

Kako sam i spomenula u prethodnom odgovoru, katkada se radi o mijenjanju uistinu korjenitih obrazaca ponašanja te se neke promjene realiziraju teže i sporije. Ipak, moje dosadašnje profesionalno iskustvo pokazuje da se promjene u ponašanju danas ostvaruju mnogo lakše i brže te je svijest učenika u tom smislu mnogo jača. S druge strane, u ovoj “instant generaciji”, čini mi se da perspektiva samoga učenja i njegove važnosti za budućnost nije na prvome mjestu.

Biste li djeci savjetovali da upišu Športsku gimanziju?

Apsolutno. Snažno vjerujem da je za učenike sportaše Športska gimnazija mjesto koje će im omogućiti svu potrebnu potporu, razvitak i napredovanje, kako u sportskom, tako i u akademskom smislu. Posebnost škole kao što je Špogi leži i u činjenici da su razredni odjeli brojkom manji nego je to slučaj s drugim školama te, uz svu odgovornost, mogu reći da u našoj školi učenik nije broj.

Kakva je suradnja s roditeljima?

Ponovno iz vlastitog iskustva reći ću – pozitivna. S roditeljima također redovito surađujemo i zajedničkim snagama radimo na osnaživanju naše djece i osiguravanju potpore u svakom trenutku.

Koja je najvažnija stvar koju ste naučili na poslu?

Naučila sam da se neke stvari ne mogu naučiti, predvidjeti ili “udžbenički’ odraditi”. Svako je dijete uistinu individua za sebe te je katkada problemu potrebno pristupiti iz nekog drugog ugla.

Da možete promijeniti jednu stvar na svijetu, koja bi to bila?

Da se 15. srpnja 2018. hrvatska sportska povijest drugačije ispisala.

Da Vam se pruži prilika da živite u nekoj drugoj zemlji, koja bi to zemlja bila?

Bez dvojbe – Španjolska.

Koji je Vaš najveći strah?

Dlakavi člankonošci.

Navedite jednu stvar koju nikada nista učinili, a željeli biste?

Već nekoliko ljetnih sezona spominjem skok s padobranom, ali bojim se da će ta avantura ostati samo na riječima.

Koja Vam je najljepša srednjoškolska uspomena?

Maturalno putovanje i sve što ono tipično sa sobom nosi.

Što biste poručili našim učenicima?

Nikada ne odustajte od svojih snova pa i onda kada se njihovo ostvarenje čini nemogućim.

Za sve što vrijedi imati, vrijedi se i boriti.

Razgovarala: Petra Kolarić

Foto: Privatna arhiva

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.