INTERVJU – Ana Ćosić Pajurin, povodom promocije autobiografije Krešimira Ćosića “Igraj, vjeruj, živi!”

Početak prošloga tjedna u Špogiju obilježio je posjet Ane Ćosić Pajurin, kćeri jednog od najvećih hrvatskih košarkaša i trenera svih vremena, Krešimira Ćosića. Tim je povodom predstavljena i njegova autobiografija “Igraj, vjeruj, živi!” u kojoj čitatelji mogu doznati više o Ćosićevim sportskim i osobnim postignućima.

Ćosić je ostao zapamćen po eleganciji, vrhunskoj tehnici i taktici igre. Plijenio je svojim karakterom i dobrotom te je mnogima služio kao uzor, a uvršten je i među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Autobiografija je predstavljena povodom 71. obljetnice njegova rođenja.

Možete li nam opisati svoje djetinjstvo i izdvojiti najdraže trenutke s Vašim ocem, Krešimirom Ćosićem?

Moje rane godine obilježile su brojne selidbe. Odrasla sam u automobilu i avionu. Do svoje jedanaeste godine promijenila sam četiri adrese. Živjela sam u Grčkoj, Italiji, SAD-u i Hrvatskoj. Osim adresa, mijenjala sam i škole, što nije uvijek bilo jednostavno. Najdraži trenutak s ocem? Ispričat ću vam anegdotu. U djetinjstvu, kada bismo se sestra i ja zaželjele oca, mama bi nam pustila snimke njegovih utakmica. Ja sam, do svoje jedanaeste godine, bila uvjerena da oca gledam uživo. Kasnije sam shvatila da su sve to snimke iz njegove igračke karijere.

Znamo da ste trenirali košarku. Je li na Vaš odabir sporta utjecao Vaš otac? 

Ne, bio je to moj odabir jer se on događao kada je otac već preminuo. Zbog visine dvoumila sam se između odbojke i košarke, no ljubav prema košarci je prevagnula.

Znamo da ste dobili stipendiju u Americi na Brigham Young Universityju. Kakvi su Vaši dojmovi o načinu školovanja i života u Americi u odnosu na Hrvatsku?

Početak osnovne škole obilježila mi je Amerika pa mi dolazak u hrvatske školske klupe nije bio lagan. Engleski jezik sam tada doživljavala materinjim, a profesorica mi je nametala tempo razreda pa nisam uspijevala pohvatati gradivo. Pohađala sam tada sedmi razred, a moje znanje hrvatskoga bilo je na nivou trećeg razreda. Umjesto da mi profesorica pruži potporu i razumijevanje, ona me tjerala da se prilagodim nečemu na što nisam bila spremna što je u konačnici rezultiralo time da nisam zavoljela ni gramatiku ni književnost. Mislim da se to u Americi ne bi dogodilo. Oni se više prilagođavaju i njeguju individualan pristup, nastoje izvući maksimum od svakoga pojedinca i zato nerado moram reći kako je meni u Americi bilo bolje.

Čime se danas bavite? Jeste li još u sportskim vodama?

Radim u Gradu Zagrebu i bavim se promocijom i digitalizacijom. Moj je rad vezan uz sport. Preuzela sam Udrugu Dani Krešimira Ćosića iz Zadra i ovog ćemo ljeta pokrenuti besplatne košarkaške kampove diljem Hrvatske. Kampovi su namijenjeni djeci koja se još opredjeljuju, a organizirat ćemo ih u suradnji s lokalnim košarkaškim klubovima. Djeca će imati osigurane obroke i treninge, a najesen će se moći upisati u željeni klub koji odaberu te nastaviti s treninzima.

Danas ste udana žena i majka jednoga sina. Pokazuje li Vaš sin ambicije prema sportu?

Moj sin ima pet godina i pokazuje ambicije prema treniranju živaca.

I za kraj, imamo jedno klasično pitanje. Što biste poručili mladim sportašima koji žele ostvariti uspjeh?

Poručila bih im da prestanu gledati sebe samo kao sportaše. Oni su uzori i jako su bitni za društvo. Sve što naprave utječe na nekog mlađeg i mislim da sebi ne daju dovoljno na značaju. Trebaju ulagati u sebe i postaviti se kao uzori jer sport je nešto zdravo i onda, kad krenu afere, one jednostavno unište čar sporta koji bi trebao biti čist.

Razgovarale: Dora Butković i Ivana Džajić

Foto: Draženka Rajković Vrdoljak

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.