ANKETA – Prvi tjedan online nastave je iza nas: Otkrili smo što mislite o novom obliku rada

Prvi tjedan online nastave je iza nas. Dojmovi su različiti, no svi se slažu u jednome – bilo je zanimljivo, uzbudljivo, no i pomalo stresno. Istina je da se i učenici i nastavnici još uhodavaju i privikavaju na nov način rada. Odlučili smo anonimno porazgovarati s nekolicinom naših Špogijevaca te doznati iz prve ruke kako su se osjećali naši učenici iza svojih monitora.

*Fotografije su ilustrativne, a identitet anketiranih učenika poznat je Špogi redakciji

Kako vam je protekao prvi tjedan online nastave?

– Protekao je neočekivano sporo, s određenom dozom dosade, ni približno onako kako sam zamišljala.

– Prvi tjedan prošao je vrlo zanimljivo, uzbudljivo i pomalo stresno jer se nisam baš najbolje snalazila, a bilo je i tehničkih problema. No, usprkos tome, uspjela sam se snaći jer su mi starije sestre pomagale. Naravno, i prijatelji i profesori bili su tu za mene.

– Sviđa mi se što mogu spavati do kada želim i onda se prijaviti u sustav i početi s rješavanem zadaća i učenjem. Jedina zamjerka je to što se nisam mogla prijaviti u sustav, ali, koliko čujem, uspjeli su to popraviti.

– Iskustva s online nastavom prvog tjedna ne bih ocijenio ni pozitivnim ni negativnim. Ima dobrih stvari, ali i loših i njih treba unaprijediti i poboljšati. U svakom slučaju, mislim da je to neka dalja budućnost na kojoj će se bazirati obrazovanje.

– Ponekad mi je zbunjujuće snaći se u sustavu, pronaći gdje je koji profesor postavio koju zadaću i slično. Iako je na početku je bilo manjih poteškoća, tjedan je protekao uspješno.

– Prvi tjedan nastave prošao je jako dobro. Vrlo sam zadovoljan kako sve funkcionira.

Kako procjenjujete svoje opterećenje u online nastavi – imate li više ili manje posla?

– Smatram da imamo više opterećenja nego u klasičnoj nastavi. Uz to, cijeli je proces teži budući da moramo sami obrađivati gradivo.

– Imamo više posla nego u stvarnoj učionici i moramo se organizirati na vrijeme i ne ostaviti sve za zadnji dan.

– Mislim da definitivno imamo više posla! Mi, maturanti, dobivamo zadaću vezanu uz školsku godinu plus materijale za maturu. U jednom danu morali smo predati sedam zadaća što nikako nije malo.

– Iako mi se čini da je opterećenje slično kao i kod uobičajene nastave, procjenjujem da imam više posla, ali u kraćem vremenskom periodu.

– Iskreno, mislim da ovisi o kojem je predmetu riječ. Nekim sam predmetima u klasičnoj nastavi morala posvećivati više vremena i truda, a postoji i obrnuta situacija – neki su mi predmeti sada zahtjevniji. Sve ovisi o nastavnicima.

– Online nastava zapravo dosta nalikuje klasičnoj, školskoj nastavi. Jednako je posla ako redovito radiš i pridržavaš se rokova.

Što vidite kao prednosti, a što kao mane online načina rada?

– Prednost je više slobodnog vremena jer možemo sami rasporediti kada ćemo odraditi pojedine zadatke. Najveća je mana ovog načina rada što profesori nisu fizički uz nas da nam pomognu i objasne kada zapnemo.

– Prednosti su što možemo bolje upoznati svijet tehnologije i biti u pidžami na nastavi. Mana je što gledamo u računalo po nekoliko sati pa često dođe do glavobolje.

– Prednost je što se prijavimo i učimo kada želimo, a mana je što moramo sami obrađivati i proučavati lekcije bez puno objašnjavanja nastavnika. I najveća mana – nismo svi na okupu te nema druženja i zezancije.

– Kao prednost istaknuo bih to što možemo raditi u bilo kojem dijelu dana, ne mora to nužno biti ujutro (što znači i više spavanja;)) te možemo uzimati pauze kad god nama to odgovara. Najveća je mana izostanak društvenog života i druženja s prijateljima u školi… Također, postoji mogućnost da profesori počnu gomilati gradivo te da, na kraju, opterećenje postane preveliko.

– Prednost je što sve svoje obaveze oko nastave možeš odraditi kada tebi odgovara, važno je jedino da riješiš zadatke do dogovorenog roka. Mana bi mogla biti prepisivanje jer postoje učenici koji sve prepisuju zbog čega je njima ovaj način rada znatno lakši i jednostavniji.

– Prednosti online nastave svakako su vrijeme odrade koje možeš slobodno odabrati ujutro, popodne ili navečer te izbjegavanje jutarnje gužva na putu do škole. Manom online nastave smatram jedino povremene padove sustava.

Tek je prvi tjedan online nastave iza nas, svi smo još uvijek u fazi upoznavanja s novim sustavom rada te shvaćamo da moramo poštivati rokove kako bismo izbjegli opterećenje rada u zadnji čas. Želimo svima puno sreće i uspjeha i nadamo se da ste se do sada već priviknuli na novi način rada i komunikacije. Pratite nas i na Instagramu @spogii te nam šaljite svoje fotke rada online uz zajednički hashtag #zajednoionline.

Vaši novinari!

Anketirali i napisali: Matteo Maćaš i Rafaela Krilčić

Foto: @spogii Instagram, #zajednoionline

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.