IDEJE ZA SLOBODNO VRIJEME – Naš bivši učenik Mate Mardešić podijelio je s nama svoje kulinarske recepte

Mate Mardešić bivši je učenik Športske gimnazije koji je u našem Špogiju maturirao 2018. godine. Trenutno studira na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. U Špogi se upisao kao uspješan vaterpolist koji je karijeru proveo u HAVK Mladost, a igrao je i za hrvatsku reprezentaciju. Sada se, kad nije zaokupljen studijskim obavezama, rekreira odlascima u teretanu, trčanjem i planinarenjem. Ostali hobiji su mu ribolov, vožnja biciklom, kvizovi i, naravno, najvažniji – kuhanje. S nama je podijelio tri svoja omiljena recepta. Bacite oko, možda i vama pruže inspiraciju za kulinarske delicije tijekom doba karantene.

Mate, kada si otkrio strast prema kuhanju?

Teško mi je odgovoriti na to pitanje jer sam od malih nogu privržen kuhači (smijeh)… Valjda mi je to u genima. Moj je djed bio kuhar, tata mi je veliki gurman koji obožava kuhati te sam tako i ja počeo – najprije uz njih. Oni su me podučili osnovama, poglavito tata, a kasnije sam i sam počeo kreirati neka jela.

Kako još provodiš vrijeme u karanteni?

Osim uz štednjak, vrijeme u karanteni provodim s obitelji. Do nedavno, ovo panično razdoblje koronavirusa najradije sam provodio u prirodi na Sljemenu, bez kontakata – vozio sam bicikl, trčao, planinario… No sada i ja boravim uglavnom u stanu, a nemam previše slobodnoga vremena jer fakultet ne smije biti zapostavljen zbog korone.

Gdje se vidiš za deset godina?

Za deset godina vidim se kao vlasnik prestižne pršutane. Na odabir fakulteta prilično je utjecala i moja strast prema kuhanju jer Agronomija ima dosta veliku povezanost s kulinarstvom, što možda ne biste pomislili na prvu. Agronomi proizvode hranu, a kuhari je preoblikuju. San mi je jednoga dana otvoriti mali, ali izrazito kvalitetan riblji restoran na moru. Riblja jela neka su mi od omiljenih koje spremam. Sve je ovo zasad san, naravno, a vidjet ćemo što će se od toga ostvariti.

Lignje u Crnom moru

Sastojci:

Brudet:

•            2 glavice luka

•            2 češnja češnjaka

•            crno vino

•            lignje 500g

•            pomidor

•            paprika u prahu

•            papar

•            korijandar

•            Peršin

Priprema: 

1. korak

Izrežite lignje na kolutiće debljine prsta.

2. korak

Sitno nasjeckani luk pirjajte na maslinovom ulju dok ne poprimi zlatnožutu boju te tada dodajte sitno narezani češnjak da se pirja cca 2 minute.

3. korak

Narezane lignje ubacite u posudu te ih pustite da puste svoj sok. Čekajte dok tekućina ne ispari i dok lignje ne počnu lagano zagarati. Tada postepeno dodajte oko pola čaše vina te pustite da alkohol ispari. Kuhajte tako dok lignje malo ne omekšaju.

4. korak

Dodajte 2-3 žličice slatke paprike u prahu te malo papra i korijandra. Za kraj dodajte malo pomidora te pustite da se kuha dok lignje ne omekšaju.

Serviranje

Brudet je najbolje poslužiti uz palentu ili manistru. Da bi malo podiglo jelo, na vrh naribajte parmezana. Uz ovo jelo izvrsno ide kupus salata.

Manistra

Ako brudet želite spremiti uz manistru, prvo ju napola skuhajte u drugom loncu te na kraju umiješajte manistru u brudet i dovršite kuhanje.

DOBAR TEK!

Antikorona kineska tjestenina s piletinom i povrćem

Sastojci:

•            1 glavica ljubičastoga luka

•            4 srednje mrkve

•            3 paprike u različitim bojama

•            250 g šampinjona

•            300 g pilećeg filea

•            sol

•            papar

•            maslinovo ulje

•            Mladi luk

•            Tjestenina 250g

•            Paprika u prahu ( 3 čajne žlice)

Priprema:

1. korak

Narezati pileći file na trake veličine prsta, zatim ih posoliti i posuti s malo paprike u prahu.

2. korak

Na wok tavi zagrijati ulje te zapržiti piletinu dok ne poprimi zlatno-žutu boju (petnaestak minuta). Izvaditi u posudu sa strane.

3. korak

U wok tavu dodati maslinovo ulje te na JAKOJ VATRI  zapržiti KRUPNO narezanu mrkvu, papriku, luk te šampinjone (kao što je prikazano na slici).

4. korak

Povrće zatim posoliti te popapriti i pustiti da voda ispari. Pržiti do faze dok povrće ne počne lagano zagarati zatim MIJEŠATI dok lagano ne omekša.

POZOR!!! PAZITE DA VAM NE ZAGORI, ALI POVRĆE MORA OSTAT HRSKAVO!

5. korak

Povrće zatim posoliti te popapriti i pustiti da voda ispari. Pržiti do faze dok povrće ne počne lagano zagarati zatim MIJEŠATI dok lagano ne omekša.

POZOR!!! PAZITE DA VAM NE ZAGORI, ALI POVRĆE MORA OSTAT HRSKAVO!

6. korak

Dodati pečenu piletinu te promiješati. Ostaviti poklopljeno nekoliko trenutaka prije serviranja.

7. korak

Sa strane skuhajte tjesteninu, procijedite ju i umješajte u smjesu

8. korak

Sve zajedno pospite s mladim lukom i

DOBAR TEK!

Funky tikvica

Sastojci:

•            1 poriluk

•            3 češnja češnjaka

•            grančica ružmarina

•            3 srednje tikvice

•            1 velika mrkva

•            komadić celera

•            komadić koromača

•            10 dkg sira (edamer, gauda)

•            3 žličice parmezana

•            peršin

•            maslinovo ulje

•            maslac

•            sol

•            papar

•            korijandar mljeveni

Priprema:

1. korak

Na maslinovom ulju i maslacu popirjati poriluk i pri kraju dodati usitnjeni češnjak i ružmarin.

2. korak

Dodati naribane tikvice, mrkvu, celer i koromač.

3. korak

Posoliti i dinstati dok povrće ne pusti vodu (5-10 min).

4. korak

Poklopiti i pustiti još 15-20 minuta.

5. korak

Štapnim mikserom usitniti pola smjese.

6. korak

Dodati papar i korijandar i malo vode po potrebi.

7. korak

Na kraju naribati sir i dodati parmezan.

8. korak

Sa strane skuhati tjesteninu i umiješati je polako u umak (dodajte vode iz kuhane tjestenine po potrebi i ukusu).

9. korak

Na kraju posuti peršinom i pustiti nekoliko minuta da se smjesa poveže.

Serviranje:

Manistru stavite na tanjur, polijte s malo maslinovog ulje te naribajte parmezana i stavite sitno nasjeckanog peršina radi svježine jela.

DOBAR TEK!

__________________________________________________________________

Sad znate što možete raditi idući put kad vam je dosadno!

Razgovarala: Matea Roščić

Foto: Arhiva, Mate Mardešić

Recepti: chef Mate Maredšić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.