INTERVJU – Luka Škrinjarić: Korona kriza i izolacija prilika su za svakoga od nas

Luka Škrinjarić magistar je psihologije i vlasnik tvrtke Mentalni trening koja se bavi mentalnom pripremom sportaša, ali i trenera i stručnih stožera. U ovakvoj pripremi prvenstveno se koncentriraju na motivaciju, kontrolu misli i emocija, samopouzdanje i timsku dinamiku. U svom desetogodišnjem radu Luka je radio sa stotinama sportaša, od kojih su neki osvajali i europska odličja, medalje sa svjetskih prvenstava pa čak i olimpijske medalje. S Lukom smo razgovarali o aktualnoj temi koronavirusa i izolaciji, s posebnim osvrtom na probleme sportaša. Pročitajte njegove savjete.

Kako u situaciji u kojoj smo se zatekli održati mentalno zdravlje? Koje bi bile Vaše preporuke?

Što se tiče situacije s koronavirusom, mislim da je ovo jedinstvena situacija u karijeri svakog sportaša. Svi su sportaši u istim problemima što čini olakotnu okolnost jer smo svi u istoj situaciji. Ono što smatram jako važnim, za početak, je shvatiti situaciju ozbiljno, pridržavati se uputa Kriznog stožera i biti odgovoran prema sebi i prema ostalima. Ipak, sa sportske strane, ovaj period treba shvatiti ozbiljno i doživjeti kao priliku. Naravno, većina od vas dosta je pogođena novonastalom situacijom – neki od vas vjerojatno su hvatali neke norme, natjecanja, europska, svjetska…. No moramo se svi priviknuti na novonastale okolnosti. Treba prihvatiti da nam je teško, da smo razočarani, da smo možda ljuti, nesretni, nezadovoljni… Sve su to normalne emocije s kojima se svatko od nas suočava. Drugi korak je sagledati ovo kao priliku. Često puta, znate i sami, kroz sezonu imate ubitačan ritam – idete još u školu i imate ritam od vikenda do vikenda, od utakmice do utakmice, treninzi, škola, natjecanja, izvanškolske aktivnosti… Vremena je uvijek malo, ali na vašoj je strani činjenica da uspijete usklađivati sve obveze i uz to uspješno završavati gimnaziju, a druge strane biti uspješni u sportu i ostalim aspektima.

Ova situacija je ozbiljna i sada stignete napraviti neke stvari koje ne stignete kroz sezonu – postoji brdo stvari u kojima možete napredovati. Sagledajte ovu situaciju iz nekog drugog kuta, kao da vam je netko dao besplatno priliku za raditi i one stvari koje u normalnim okolnostima ne biste stigli. Sada je jako važno raditi sve stvari koje možete izvan terena. Pod time mislim na održavanje kondicije, pravilnu prehranu i razvijanje rutine. Također, za održavanje mentalnoga zdravlja važno je da pokušate ne biti preplavljeni svim informacijama oko virusa – nemojte pratiti samo infromativne portale, ne gledajte baš svake vijesti i ne razgovarajte samo o tome.

Mislite li da će nam povratak u normalan život biti težak?

Mislim da će sigurno biti malo drugačiji, ali mislim i da će se on događati postepeno. Sigurno nitko reći: „E, sutra se karantena prekida. Dođite svi na treninge, krećemo trenirati, imamo sada pripreme desetak dana i počinju natjecanja“. Mislim da će to ipak biti drugačije. Vjerujem da svi jedva čekamo da možemo raditi stvari normalno. Tek sada možemo vidjeti koliko smo mi socijalna bića i koliko nam nedostaje kontakt s drugima. Sve će doći postepeno i ne moramo se bojati.

Imate li kakav savjet za nas srednjoškolce, uzevši u obzir važnost socijalnog kontakta u našoj dobi?

Danas socijalne kontakte možemo održavati putem društvenih mreža i tehnologije. Mislim da nam socijalnog kontaktiranja, barem onog online, ne nedostaje. Važno je održavati socijalne kontakte. Prije ste se viđali svakoga dana u školi ili na treninzima i uzimali ste to pod normalno, zdravo za gotovo. Razmislite o stvarima zbog kojih ste zahvalni. Puno stvari u danu je lijepo i to su najčešće sitnice, no sitnice čine život. Evo, imam i jedan mali izazov za sve vas! Molim vas da na kraju dana zapišete u neku bilježnicu ili dnevnik neke stvari na kojima ste zahvalni toga dana. Usredotočite pažnju na lijepe stvari koje vas okružuju. Nakon nekoliko dana, ako ćete ovaj zadatak raditi, vaš će mozak početi primjećivati te stvari u danu te ćete s vremenom biti sretniji.

Kao što znate, Športsku gimnaziju polaze samo aktivni sportaši. Kako će ova situacija posebno utjecati na nas zbog našeg načina života koji uključuje svakodnevne turnire, treninge i natjecanja?

Imam nekoliko savjeta za sve sportaše. Imajte rutinu u danu. Vi, sportaši, u rutini ste od početka do kraja dana (škola, treninzi, zadaće)… Sve je po pravilima. Sada si sami postavljate rutinu, ali rutina nas čuva i daje nam sigurnost. Nemojte ležati cijeli dan u pidžami samo zato jer ne izlazite iz kuće. Odjenite se kao da idete u školu. Kad trenirate, obucite se kao za vaš trening. Radite to kao da život normalno traje. Napravite si raspored kada se budite, kada učite, trenirate… Nemojte samo igrati igrice, gledati Netflix i visiti na Instagramu. Ima toliko online tečajeva, predavanja, vježbi… Na mojim stranicama možete pronaći vježbe relaksacije, vježbe vizualizacije i brojne druge… Pametno iskoristite ovo vrijeme!

Razgovarala: Dora Butković

Fotke: Luka Škrinjarić, privatni arhiv

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.