INTERVJU – Martina Glasnović – Nastavnica geografije pokrenula zapažen projekt “Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba”

S profesoricom geografije Martinom Glasnović razgovarali smo o projektu naše škole “Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba” čija je stručna voditeljica. Već nekoliko mjeseci naša škola radi na spomenutom projektu koji je svoj poticaj dobio na natječaju “Učeničke akcije protiv klimatskih promjena”. Povodom toga početkom mjeseca održana je i live tribina s gostima iz hrvatskih službi za vode i članovima projekta iz naše škole. Više o projektu pročitajte u nastavku.

Što Vas je navelo da pokrenete ovaj projekt?

Geografija je poseban predmet. Ne možete ju učiti samo iz udžbenika. Kako je predmet proučavanja geografije prostor, geografiju ne možete izuzeti iz stvarnog života koji se događa upravo u ovom trenu. Na prošlom sam poslu puno surađivala sa stanovnicima koji žive uz Savu nizvodno od Zagreba i vidjela sam kakve posljedice na njihov život ima i najmanja odluka koja se donosi u Zagrebu. Tada shvatite da uvijek postoji netko uzvodno i netko nizvodno. Nikad ne znate kad ćete se i vi naći nizvodno i osjećati posljedice odluka onih uzvodno, a da vas nisu niti pitali kako će to utjecati na vas.

Projekt je usko povezan sa Svjetskim danom vode, možete li objasniti tu poveznicu?

Republika Hrvatska u prvoj polovici 2020. godine predsjeda Europskom unijom, a jedna od prioritetnih tema je borba protiv klimatskih promjena. Posljedice klimatskih promjena najjasnije osjećamo kroz sve češće klimatske ekstreme, izrazite suše ili poplave. Našu rijeku Savu u Zagrebu često uzimamo zdravo za gotovo, no ona je puno više od onoga što vidimo. Svjetski dan voda prigodan je da se podsjetimo na važnost zaštite i očuvanja voda te da bolje upoznamo našu najdužu tekućicu. 

Možete li nam reći nešto više o ovogodišnjem obilježavanju i tematici dana vode?

Obilježavanje Svjetskog dana voda jedna je od okosnica projekta. Kako je ovogodišnja tema Svjetskog dana voda  „Voda i klimatske promjene”, na primjeru rijeke Save kroz projekt provodimo edukaciju o klimatskim promjenama, važnosti zaštite voda i očuvanja biološke raznolikosti. Zbog situacije s koronavirusom, Svjetski dan voda obilježili smo virtualno. Kroz nastavu geografije učenici prvih i drugih razreda te dva četvrta razreda proveli su geografsko istraživanje koristeći izvore različitih sektora (udžbenika, časopisa „Hrvatska vodoprivreda”, mrežnih stranica i videopriloga udruga civilnog društva koji se bave zaštitom prirode i okoliša).

Kada je projekt započeo i do kada će potrajati?

Projekt je započeo 5. veljače, a traje do 30. lipnja 2020. godine.

Koji su ciljevi projekta?

Podići razinu znanja i osviještenosti učenika o gubitku biološke raznolikosti, zaštiti voda, korištenju prirodnih resursa te učincima klimatskih promjena na primjeru rijeke Save. Također, potaknuti uključenost građana u ove teme kroz priopćenja za javnost, virtualnu tribinu i javnu kampanju.

Na projektu radi gotovo cijeli tim, možete li nam otkriti tko sve sačinjava isti?

Svaki je projekt timski rad, kako u pripremi, tako i u samoj provedbi. Projektni tim Športske gimnazije čine knjižničarka mr.sc. Draženka Rajković Vrdoljak koja je koordinator projekta, voditeljica debatne skupine i profesorica hrvatskog jezika i etike Željka Relić Novosel je voditeljica aktivnosti promicanja i zagovaranja javnih politika EU. Kao profesorici geografije, pripala mi je čast biti stručni voditelj projekta, a koordinator projekta iz redova partnera Brodskog ekološkog društva je Iris Beneš. S Marijom Vizner iz Hrvatskih voda razvili smo tako kvalitetnu suradnju da je i ona na neki način bila dio užeg tima. Naravno, bez potpore ravnatelja, kolega nastavnika i djelatnika škole te zainteresiranih učenika, projekt ne bi bilo moguće provesti.

Na koji ste način ovu temu obradili s ostalim učenicima?

Teme klima, vode i odnos prema okolišu obrađeni su kroz geografska istraživanja „Svjetski dan voda” i „Prirodne retencije”. Na trenutke je teško provoditi projekt kroz nastavu na daljinu jer je neposredna komunikacija ključna za razvoj kritičkog mišljenja. No, mogu reći da sam jako zadovoljna kako su učenici pristupili istraživanju, kao i sa samim rezultatima.

Koje su sve aktivnosti uključene u projekt?

Kroz nastavu geografije i debatu održana su predavanja i radionice na temu klimatskih promjena, EU zakonodavstva, voda, prirodnih retencija i bioraznolikosti na primjeru rijeke Save. Obilježili smo važne datume: Dan močvarnih staništa, Svjetski dan voda i Dan rijeke Save. Također, javna komunikacija važan je dio projekta.

Koja je uloga debatne skupine u projektu?

Debatna skupina jedna je od ciljnih skupina projekta. Aktivnosti debatne skupine su upoznavanje europskih politika o zaštiti okoliša i klimatskih promjena, razmatranje tih tema kroz međusektorski pristup te izrada tematskih plakata o projektu, Danu močvarnih staništa i Svjetskom danu voda. Zatim, testiranje ankete i kviza te predstavljanje rezultata. Važnu ulogu imat će i u provođenju javne kampanje i aktivnosti zagovaranja s naglaskom na utjecaj odluka koje se donose u Zagrebu na prostore uzvodno i nizvodno od grada.

Na svečanom otvaranju projekta svoju podršku došli su pružiti i neki gosti. Tko je sve došao i kakva je bila njihova reakcija?

Dolazak predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Grada Zagreba koji je osnivač škole i Međunarodne komisije za sliv rijeke Save predstavljao nam je veliku čast. Uz Hrvatske vode, koje su također dale podršku, projekt je vrlo atraktivan, osobito za Grad Zagreb, budući da je Športska gimnazija jedina od zagrebačkih škola kojoj projekt prihvaćen za financiranje. 

U projektu se spominje i europski “Green Deal. Možete li nam reći nešto više o tome?

„Green Deal“, tj. Europski zeleni plan je plan kojim Europa do 2050. želi postati prvi klimatsko neutralan kontinent te istodobno osnažiti gospodarstvo i poboljšati zdravlje i kvalitetu života europskih građana. Ovaj plan postavljen je vrlo ambiciozno. Svi smo svjesni da su klimatske promjene stvarnost. Samo promjenom naših osobnih navika možemo očekivati konkretne rezultate u borbi protiv posljedica klimatskih promjena ili barem njihovo ublažavanje. Kako to postići? Vi sportaši ste putokaz – rezultat se postiže disciplinom, odricanjem i upornošću.

S obzirom na trenutnu situaciju s Covidom 19, što će se dogoditi s projektom i hoće li se aktivnosti prenijeti u sljedeću godinu ili su otkazne do daljnjeg?

Zbog mjera sprječavanja opasnosti od širenja virusa COVID-19 od sredine ožujka, kao i redovna nastava, projekt se provodi putem nastave na daljinu. Iz navedenog razloga morali smo odustati od terenske nastave, što je meni kao geografu posebno žao.

Koja je poruka projekta?

Podizanjem razine osviještenosti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša, osobito u području zaštite voda i zaštite bioraznolikosti, pripremamo vas za donošenje odluka o budućnosti. Želim da postanete svjesni i odlučni da možete i imate pravo mijenjati svijet na bolje.

Vidite li neki veći uspjeh pred sobom što se tiče projekta?

Projekt je već sada postigao velik uspjeh. O njegovoj važnosti i vrijednosti govori  činjenica da je objavljen u „Hrvatskoj vodoprivredi”,  časopisu koji izdaju Hrvatske vode pod temom broja „Vode i klimatske promjene”. Zatim, podršku smo dobili i prilikom svečanog obilježavanja početka projekta dolaskom predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Grada Zagreba i Međunarodne komisije za sliv rijeke Save. Posebno nas je razveselilo javljanje uživo u HTV-ovoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska!”.

Kada se počeo obilježavati Dan rijeke Save u Hrvatskoj i kojim povodom?

Dan rijeke Save obilježava se od 2007. godine na datum 1. lipnja . Osim u Hrvatskoj, obilježava se i u drugim državama savskog sliva (Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija). Radi se o međunarodnom datumu kojim se skreće pozornost na njezinu veliku ekološku vrijednost, gospodarski potencijal i promicanje riječnog turizma.

Na koji način Zagrepčani obilježavaju taj dan?

Postoje razne aktivnosti, no taj datum se više obilježava uzvodno i nizvodno od Zagreba gdje se sa Savom živi. Zato i obilježavanje ovog datuma promičemo kroz naš projekt. Bilo bi zanimljivo da smo u anketi pitali koliko je učenika prije projekta „Nepoznata rijeka” znalo da rijeka Sava ima svoj dan.

U ponedjeljak (1. lipnja) održana je ilive tribina povodom Dana rijeke Save. Kako ste zadovoljni njezinom realizacijom?

Jako sam zadovoljna! Svi sudionici bili su odlični, a posebno naše učenice debatne skupine Eva, Lara i Klara. Dobili smo velike pohvale od naših gostiju sudionika. Zahvaljujem odličnom projektnom timu (slavonsko-brodski lobi, kako u šali kaže ravnatelj),

 kolegama i svima koji su dali podršku provedbi projekta. Posebno hvala ravnatelju na povjerenju. Naravno, bez vas učenika, ne bi niti bilo projekta. Nadam se da sam vas svojim radom u Športskoj gimnaziji uspjela zainteresirati da geografiju vidite mojim očima. Najzanimljiviji predmet, zar ne? 🙂

Razgovarala:

 Viktoria Vugrin

Foto: Mrežne stranice škole; privatni arhiv

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.