TERENSKA NASTAVA – Rodni kraj Nikole Tesle-Smiljan

U sklopu ovogodišnje projektne nastave na temu „Nikola Tesla – čovjek koji je izumio 20. vijek“ posjetili smo njegovo rodno mjesto. Na put smo krenuli 14. travnja u ranim jutarnjim satima, a polazak je bio ispred Mimare. Sedamdesetak učenika svih generacija krenulo je na put uz pratnju profesora Stipe Perišića, Branke Pavlić, Matee Roščić, Jasne Hideg, Davora Sitara i Martine Preglej.

 

Prva postaja na putu bio je Gospić u koji smo doputovali u pola 12 te proveli opušteno slobodno vrijeme uz razgled grada i ručak u lokalnim restoranima. Oko 14 sati zaputili smo se prema Smiljanu, rodnom mjestu našeg čuvenog znanstvenika Nikole Tesle. Pri ulasku u Memorijalni centar srdačno su nas dočekali naši domaćini koji su nas kasnije i proveli kroz cijeli kompleks. Podijelili smo se u nekoliko grupa te se zaputili u razgledavanje. Prvo su nam predstavili „Teslinu ispitnu stanicu“ u kojoj su nam prikazali funkciju njegovog izuma, transformatora. Nakon toga slijedio je razgled Tesline rodne kuće u kojoj smo imali priliku vidjeti neke zanimljivosti iz Tesline najranije životne dobi. Kroz cijelu kuću provlači se lenta vremena Teslinog života od samih početaka pa sve do njegove smrti. Najzanimljiviji objekt svakako je ormar koji se nalazi u središtu nekadašnje spavaonice. U njemu se nalaze ladice sa zbirkom njegovih najpoznatijih citata. Naša zadnja postaja u sklopu kompleksa bio je multimedijalni objekt u kojem je prezentacijska dvorana te smo tamo za kraj našeg razgledavanja pogledali film o Teslinom životu. Isto tako, u sklopu Memorijalnog centra imali smo priliku vidjeti i malo se zabaviti u parku koji je sagrađen za razvijanje motoričkih sposobnosti.

Razgledavanjem Memorijalnog centra završili smo našu terensku nastavu te se uputili prema Zagrebu. U Zagreb smo stigli oko 18:30 puni dojmova, novih saznanja i spremni za završni dan projektne nastave u školi.

Cjelokupni prikaz Teslina života i rada prikazan je na suvremen i nama razumljiv način. Mišljenja smo da, bez obzira na sve spomenuto, ipak nismo vidjeli dovoljno te smo saznali samo neke osnovne činjenice. Shvatili smo da se ovog velikog genija nažalost premalo cijeni u Hrvatskoj.

Piše: Tamara Tkalčević
Foto: Bruna Labrović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.