MARIJINI OBROCI U ŠPOGIJU – Špogijevci tijekom korizme skupljaju priloge za gladnu djecu

Nakon fašničkog slavlja, maskiranja i veselja, i u Špogi je stigla korizma. U sklopu vjeronaučne nastave, vjeroučitelj Danijel Deverić sa svojim se učenicima, ali i svim zainteresiranim Špogijevcima, uključio u globalni projekt “Marijini obroci”. Geslo je ovog projekta “Mala djela, velika razlika”, a o čemu se zapravo radi, objasnio nam je voditelj projekta, naš dragi profesor Danijel Deverić. 

U sklopu vjeronaučne nastave učenicima naše škole predstavljen je globalni projekt Marijinih obroka koji je ime dobio po Mariji, Isusovoj majci. Ideja o Marijinim obrocima rodila se u Škotskoj kada su dvojica braće, Magnus i Fergus MacFarlane-Barrow, uživajući u krigli piva, na televiziji vidjeli vijesti o sukobima u Bosni što ih je potaknulo na pružanje humanitarne pomoći onima koji su stradali i patili. Braća su odlučila u lokalnoj zajednici organizirati humanitarnu pomoć. Hrana, odjeća, lijekovi i novčane donacije uskoro su počeli pristizati u njihov dom. Tako su odvezli prvi šleper donacija u Međugorje u Bosni i Hercegovini. Nakon povratka kući, braću su dočekale nove donacije. Ljudi su htjeli pomoći ugroženima. Donacije nisu prestale pristizati i Magnus je odlučio uzeti godinu dana neplaćenog dopusta kako bi se posvetio humanitarnom radu. Pokrenuo je nešto veliko i nikada se nije vratio na svoj stari posao. To je bio početak rođenja globalnog pokreta Marijinih obroka koji se usmjerio na gladne. Marijini obroci nastoje kronično gladnoj djeci dati jedan obrok dnevno svakog školskog dana.

Vizija Marijinih obroka je da svakom djetetu, u onim zemljama koje trpe ekstremno siromaštvo, svakodnevno bude osiguran jedan dnevni obrok na mjestu obrazovanja i da svi oni koji imaju više nego što im je potrebno podijele to s onima kojima nedostaju i najnužnije stvari. Unatoč različitim podrijetlima, rasama, religijama, jezicima i okolnostima, Marijini obroci okupljaju jednu veliku obitelj koja radi za ostvarivanje zajedničkog cilja. Zajedno pomažu preobraziti živote stotina tisuća siromašne djece diljem svijeta. Zahvaljujući Marijinim obrocima, u čijem projektu svi mogu sudjelovati, danas je gotovo jedan milijun djece koja su nahranjena svakog školskog dana. Mnoga ta djeca umrla bi od gladi i posljedica neishranjenosti.

U vjeronaučnu nastavu integriran je projekt Marijinih obroka „Mala djela, velika razlika“ u kojem su učenici sudjelovali na razne načine: radionicama, gledajući dokumentarni film o projektu i izradom plakata. 

Tijekom korizme u hodniku na prvom katu naše škole bit će izložen plakat, stolić s letcima i kasicom koje su učenici postavili kako biste svi mogli sudjelovati u ovom projektu. 

Svi ste pozvani uključiti se novčanom donacijom prema vlastitim mogućnostima i tako direktno i konkretno sudjelovati u obrazovanju i hranjenju gladnih.

Samo 132 kn dovoljno je kako bi jedno dijete tijekom cijele godine imalo svakodnevni topli obrok u školi.

Potičem sve djelatnike škole, učenike i roditelje koji mogu da sudjeluju u projektu.

„Marijini obroci su niz malih djela ljubavi.

Ako ujedinite sve te male žrtve, stvara se nešto prekrasno.“

Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač i generalni direktor Marijinih obroka

Unaprijed hvala svima,

Danijel Deverić, vjeroučitelj

Pripremili: Viktoria Vugrin i Matteo Maćaš

Fotografije: privatna arhiva prof. Deverića

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.